Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ocelot

2009.08.16

A tartalom átköltözött a http://feketetigris.webnode.hu/felinae-valodi-macskak/leopardus-tigrismacskak/ocelot-leopardus-pardalis-/ oldalra.
Üdv: Carsi

 

 

Kép

Ocelot

 

Leopardus Pardalis

 

 

 

Az ocelot igen félénk macska, ritkán hagyja el a sűrű növényzetet. Dél- és közép Amerika egyik legelterjedtebb kismacskája. A trópusi és lombhullató erdőkben, mangrovemocsarakban, füves síkságokon (ha az elég sűrű), a bozótos-fenyéres vidékeken is megtalálható. Az 1200 méter alatti területeket hódította meg.

 

Alfajok:

 

Leopardus pardalis pardalis (amazóniai esőerdő)

Leopardus pardalis aequatorialis (Északi Andok)

Leopardus pardalis albescens (Texas, Mexikó)

Leopardus pardalis maripensis (Venezuelától Guyanáig)

Leopardus pardalis melanurus (Venezuela, Guyana, Trinidad, Barbados, Grenada)Kép

Leopardus pardalis mitis (Dél-Brazília, Paraguay, Argentína)

Leopardus pardalis nelsoni (Mexikó)

Leopardus pardalis pseudopardalis (Kolumbia, Venezuela)

Leopardus pardalis pusea (Ecuador)

Leopardus pardalis sonoriensis (Arizona, Mexikó)

Leopardus pardalis steinbachi (Bolívia) 

 

Közepes termetű macskaféle. Marmagassága 40-50cm, testhossza 1m körüli.  KépHosszú a nyaka és a lába, aminek köszönhetően ügyesen mozog a sűrű talajon és a fákon. Rövid orr, nagy kerek fül, a koponyához képest nagy szem, hosszú bajusz jellemzi. Bundája mély sárga és élénken színezett, tökéletes álcát nyújt az aranybarna fák közt. A szárazabb, cserjés vidéken élő ocelot alapárnyalata szürkébb.

Mivel visszahúzódó, könnyen megijedő macska, csak hold nélküli éjszaka merészkedik nyílt területre. A sötétben kifinomult szaglására, hallására, éles látására és fejlett tapintására hagyatkozik. Vadászat közben bejárja a territóriumát, szaglása és hallása segíti a zsákmány követésében. KépMíg látása és tapintása a közelben lévő préda érzékelésében segíti.  Minél közelebb lopakodik áldozatához, annál lassabban kúszik tovább, végül hasa szinte érinti a talajt. Először karmait mélyeszti az állatba, majd egyetlen a tarkóra mért harapással végez vele. Kisebb zsákmány elfogyasztását a fejnél kezdi, míg a nagyobb prédát lágyabb részeinél. Járőrözés közben gyakran letelepszik, hogy az arra járó állatot elkapja. Mocsarakban és vízfolyások mentén halakat, rákokat, békákat fog. Időnként felugrik a fákra, hogy egy alvó madarat kapjon el. Az ocelot mindent megeszik, amit képes elkapni, nem válogat. Rágcsálók, majmok, halak, madarak, kétéltűek, leguánok, kígyók szerepelnek az étlapján.

Szaporodási üteme az egyik leglassúbb, vemhességük időtartama 70nap, az alom mérete 1-4 kölyök. A kicsik fele se éri meg az ivarérett kort. Nincs kiemelt párzási idény, az élőhelytől és a zsákmányállatok mennyiségétől függ. A nőstény kiáltással csalogatja a hímet. A kölykök világrajötte előtt rejtekhelyet keres, hasi szőrével kibéleli a fészket. Kép Kis cicák vakok, magatehetetlenek. Héthetes korukig anyatejen élnek. A hathónapos kölyköknek élő zsákmányt visz haza az anya, hogy azok megtanulják az ölést. Egyéves korukra képzett, önálló vadászok. De csak 2 évesen foglalnak maguknak saját territóriumot, addig anyjuk területén maradnak. Ekkor válnak ivaréretté. Vadonban 8-10 évig élnek.

Ocelot varázs a helyes pofájában és mintás bundájában rejlik. Noha védett állat, sajnos ez ma is vonzza a vadászokat. A helyes kölyköket befogják és „háziállatként” értékesítik, míg prémjük keresett árucikk a szőrmepiacon. 1990-óta a CITES I. függelékében szerepel.

A különböző élőhelyeket utak, autópályák választják el. Napjainkra létrehoztak úgynevezett „zöld folyosókat”, ez segítségével a populációk genetikailag felfrissülhetnek, elejét véve a beltenyészetnek.