Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

3. Szaporodás

2008.07.24

Szaporodás

 

a hím dolgavégeztével tobább ál, nem törődik a kölyökneveléssel A nőstény úgy mutatja ki a párzásra való hajlandóságát, hogy vizeletével és karmaival megjelöli a fákat. A nőstény csak 3-7 napig fogamzó képes. Ez idő alatt a pár többször is párosodik, és együtt maradnak. Azután a hím elhagyja a nőstényt, és másik partnert keres.

 

Mindegy 95-112 nappal később, rendszerint az erdő mélyén, jól elrejtett vackában 2-4 vak kölyöknek ad életet.  A rejtekhely lehet barlangban, bokrok alatt; létfontosságú, hogy az odú védve legyen a ragadozók szeme elöl. Világra jövetelük idején ezek az állatkák fele akkorák, mint a házimacska, és éppoly kedvesek, mint a kismacskák. Az első hetekben az anyjuk csak akkor hagyja magára őket, mikor már nagyon éhes, és vadásznia kell.

 

nőstény kölykeivel A kölyköknek körülbelül kéthetes korukban nyílik ki a szemük, s ilyenkor kezdenek nőni első szemfogaik is. A kicsik kezdetben csak anyatejet fogyasztanak. Ha az anya attól fél, hogy a ragadozók vagy más tigrisek veszélyt jelentenek a kölykeire, átköltözteti őket egy új odúba. Egyesével, fogai között szállítja őket. Ez nem fáj a kicsiknek, mivel a tarkójukat borító laza bőrnél fogva tartja őket.

 

bengáli kölykökA kölykök két hónaposan hagyják el először rejtekhelyüket. A kicsik idejük nagy részét játékos verekedéssel töltik. Ez fejleszti erejüket és technikájukat és, amikor majd nagyobbak lesznek, meg tudják védeni magukat más nagymacskákkal szemben, illetve megtanulják elkapni és megölni a zsákmányát. Ha egy kölyöknek nincsenek testvérei, akikkel verekedhetne, anyja játszik vele. Az anya ekkor már húst is hoz nekik, de még szoptatja őket 5-6 hónapos korukig.

                                                                          

a játék felkészít a vadászatra A kölykök ösztönösen tudnak ölni, ám ezt gyakorolniuk, tökéletesíteniük kell. Kezdetben anyuk leölt zsákmánnyal eteti őket. Majd a vadászatra is magával viszi a kicsiket, de csak nappal, éjjel elrejtőznek. Itt tanulják, mit kell tenniük. Az anya olykor elkapja a zsákmányt, de megölését a kölykökre bízza. Alig egy éves korukra a kölykök már egyedül mennek vadászni, ezalatt elsajátítják anyuktól a legfontosabb túlélési technikákat. A tigrisek iskolájában csak egy tantárgyat tanítanak, hogyan legyünk ragadozók. Így kétéves korukban már nagyvadat is elejtenek.

 

nőstény és felnőtt utódai A nőstény inkább társas lény, mint a hím. 3-5 évig maga mellett tartja a kölyköket. Majd szétszélednek, hogy saját birtokot szerezzenek. Az apa nem segít a nőstények utódaik felnevelésében, de ha azokat támadás éri (pl. egy másik hím végezni akar velük), segít a nősténynek megvédeni a kölyköket.