Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

2. Táplálkozás és vadászat

2008.07.24

Vadászat és táplálkozás

 

Nem lehet a tigrist kizárólag éjjeli állatnak nevezni. A többi macskaféléhez hasonlóan a nap minden időszakában kószál. Legszívesebben napnyugta előtti és napnyugta utáni órákban jár vadászni.

Lesben fekszik ivóhelyeken, országutak, erdei ösvények mentén, s olyan helyek közelében, ahova az állatok sóért járnak; legkedveltebb helyei a folyamok partjait szegélyező cserje. Hatalmas ereje és éles esze ellenére a tigrisnek sok időt kell szánnia a vadászatra, mert általában csak minden tizedik támadása sikeres.

 

A leghatalmasabb emlősök, mint az elefánt, bivaly és talán egynéhány ragadozó kivételével minden állat joggal félhet tőle. A tigris megtámadja a legnagyobbat, de beéri a legkisebbekkel is. Ha északon télen kevés a táplálék, még az egereket, békákat sőt a rovarokat se veti meg. Lazac vonulásának idején a tigris lazacot is eszik. Nagyobb madarakat (pl.: páva), hüllőket is elkap.

A kifejlett korában többnyire magányos állat vadászterületén járőrözve patásemlősöket keres.

 

cserkésző tigris A tigris óvatosan cserkészi be áldozatát, az aljnövényzetben a lehető legközelebb kúszik hozzá, kb. 10-25 méterre. A becserkészett áldozatot hírtelen ragadja meg. A távolabb található zsákmányt néhány gyors ugrással igyekszik elérni. A menekülő állatot üldözi, s megpróbálja mancsának csapásaival hátulsó lábait összezúzni. Ha nem sikerül áldozatát 200 m-en belül elkapni, feladja. Nagyobb zsákmányállatra általában elölről támad, szügyére vagy nyakára pattan, mancsával átkulcsolja nyakát, és karmait olyan erővel vágja bele, hogy még az erősebb állat is nyomban összeroskad. Ilyenkor a fogaival az állat tarkóját vagy torkát ragadja meg, hogy a nyakcsigolyái kificamításával ölje meg; vagy addig szorítja állkapcsával a légcsövét, amíg az áldozat meg nem fullad. A kisebb zsákmányállatokat egy nyakszirtjükre (a nyak hátsó felére) mért harapással öli meg.

 

prédáját biztonságba vonszoló bengáli Miután megölte zsákmányát, rejtekhelyre hurcolja általában víz közelébe, miközben jókora távolságra cipeli. Rendesen hátul kezdi el áldozatát felfalni, egy alkalommal 50 kg húst is bekebelez. Az evést többször is megszakítja, hogy szomját csillapíthassa egy közeli helyen. Miután jóllakott elrejti a maradékot, majd leheveredik. A következő reggel, de legkésőbb a következő nap estéjén újra visszatér zsákmányához, s újra eszik belőle, amennyiben még talál maradékot; mivel itt is vannak dögevők. A tigris sosem öl meg több állatot, mint amennyi táplálkozásához szükséges.