Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Leopárd

2008.07.24

A tartalom átköltözött a http://feketetigris.webnode.hu/pantherinae-nagymacska-felek-/panthera-tigrisfelek/leopard-panthera-pardus-/ oldalra!
Üdv: Carsi

Leopárd

Panthera Pardus

 

leopárd  

    A leopárd tömege a tigris súlyának körülbelül a fele. Testhossza 2 méter ebből a farka 85 centiméter. Teste igen izmos, rövid erős mellső lába és hosszú izmos hátsó lába van. Karcsú, fürge testét élénk fényű diszkrét foltokkal díszített szőrzet borítja.

 

 

Több alfaja van: 

    Panthera pardus adersi(Zanzibár)

        Panthera pardus ciscaucsuca (Kaukázus)

        Panthera pardus delacouri (Indokina)

        Panthera pardus fusca (Indiai leopárd)

        Panthera pardus japonensis (Észak-Kínai leopárd)

        Panthera pardus kotiya (Sri Lanka leopárd)

        Panthera pardus melanotica (Dél-Afrika)  

        Panthera pardus melas (Javai Leopárd)

        Panthera pardus millardi (Kasmir)

        Panthera pardus nanopardus (Szomália, Etiópia)

        Panthera pardus nimr (Arab leopárd)

         Panthera pardus orientalis (Amur leopárd)

         Panthera pardus panthera (Algéria, Egyiptom)

        Panthera pardus pardus (Afrikai leopárd)

        Panthera pardus pernigra (Nepál)

        Panthera pardus saxicolor (Ázsiai leopárd)

        Panthera pardus sindica (Dél- Nyugat Afrika)

        Panthera pardus suahelica (Kelet-Afrika)

    Panthera pardus tulliana (Törökország)

       † Panthera pardus jarvisi (Sinai félsziget)  

  Kép

 

 

 

 

     Ezért a leopárd színezete igen változatos. Többnyire sárga, okkersárgától a világosszürkéig változhat; a sűrűbb, árnyékosabb vidékeken gyakoribb a fekete párduc. A fekete párduc nem külön alfaj, hanem csak egy színváltozat. Valamennyire jellemző, hogy a fülei, pofája és a hasa sárgás-homok színű, míg a jaguáré fehér! Minden állatra jellemző a foltozat (a feketére is, csak nem annyira szembetűnő, mint a világosabb testvéreié). Fején, nyakán, mellén és lábai külső oldalán teli foltok vannak, míg teste többi részén gyűrűsek a foltok, azaz 5-7 folt gyűrűt alkot; a gyűrű belseje sötétebb az alapszínnél.

 

 

előfordulás    A leopárd is magányos ragadozó. A párduc a legelterjedtebb nagymacska, ugyanis Afrikában és Ázsiában mindenütt előfordul a tigris és az oroszlán területén. Ezen kívül Szíriában és Kis-Ázsiában is honos. Kedveli mind az erdőséget, mind a bozótost; a füves pusztákat kevésbé kedveli, de itt is elterjedt. A leopárd a leginkább rejtőzködő nagymacska. Igen nehéz a nyomára bukkanni. Szürkületkor és éjjel a legaktívabb. Napközben magas fákon, hasán elnyúlva alszik, vagy kurkásza magát. A testi ügyesség minden módjának mestere, ravaszabb a többi ragadozónál, a leggyorsabb és a legnagyobb állatokat is meglepi. Futása nem valami gyors, de ezt egyensúlyozza hatalmas ugrásaival.

 fára rejtett zsákány

     A zsákmányt illetően nem válogatós, mindegy számára, hogy az kicsi, vagy nagy, védekezik-e vagy kővédermedve várja a Véget. Fő prédája a kecske, a juh, a gazella, az antilop, a zebra, a strucc, a varacskos disznó, a sakál, de szívesen fogyaszt teknőst, sőt a fára menekülő majom után mászik, és a sziklákon űzi a szirtiborzot. Étrendjéből nem marad ki a rovarcsemege és a tüskés tarajos sül se.

    Lesből támad és megfolytja áldozatát. Ezután a fára viszi, a dögevők elől. Az erős lábai és az igen erős (a többi macskánál jóval erősebb) nyakcsigolyájának köszönhetően akár a 90 kg-os zsiráf bébit is felhúzza.

 

    A párzás a tavasz előtti hónapokra jellemző. A nőstény 9 heti vemhesség után sziklahasadékban, vagy nagy fa gyökerei között 3-5 kölyöknek ad életet. anya és kölykeA kicsik vakok, szemük a tizedik napra nyílik ki. A kölykök sokat játszanak.  Amikor elérik egy házimacska méretét, anyuk magával viszi őket éjjeli körútjára. Ekkortól tanulják meg anyjuktól az iskola egyetlen tantárgyát: hogyan legyünk vérbeli ragadozók.