Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Jaguár

2008.07.24

A tartalom átköltözött a http://feketetigris.webnode.hu/pantherinae-nagymacska-felek-/panthera-tigrisfelek/jaguar-panthera-onca-/ oldalra!
Üdv: Carsi

 

jaguár

Jaguár

Panthera Onca

 

 

  A jaguár Közép-Amerikától Paraguayig előfordul.

Összesen 9 alfaja létezik:

  Panthera onca onca (Amazonas)

  Panthera onca arizonensis (Mexikó)

  Panthera onca centralis (Közép-Amerika)

  Panthera onca goldmani (Mexikó, Belize)

  Panthera onca hernandesii (Mexikó)

  Panthera onca palustris (Dél-Brazília)

  Panthera onca paraguensis (Paraguay)

  Panthera onca peruvianus (Peru, Ecuador)

  Panthera onca veracrucis (Texas)

 

  élőhelyEzek a nagymacskák magányosan élnek, csak a párzási időszak alatt találkoznak, de ha hím rögtön párzás után elhagyj a nőstényt, aki kölykeit egyedül neveli föl.

  A jaguárok leginkább éjjel vadásznak, a földön, bár jól tudnak fára mászni. Ezen kívül jól úsznak, és a vízben is ejtenek zsákmányt-halat, teknőst, kisebb aligátort. Miután elkapta zsákmányát rejtekhelyére vonszolja, és ott fogyasztja el.

 jaguár mintázat  A jaguár farkával együtt kb. 210cm (ebből farka kb. 65cm) hosszú, marmagassága 80cm. Színe vörösessárga, testén fekete foltok (szemfoltok) vannak, melyek „virág” alakúak. Ezek nagyobbak a leopárd foltjainál.

fekete jaguár  A jaguárnak, épp úgy, mint a leopárdnak létezik fekete változata is.

  Ma már élőhelyének pusztulása miatt a jaguár szinte csak állatkertben látható, ahol szerencsére könnyen szaporítható.