Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Borneói ködfoltos párduc

2011.04.08

 A tartalom átköltözött a http://feketetigris.webnode.hu/pantherinae-nagymacska-felek-/neofelis-kodfoltosparducok/borneio-kodfoltosparduc-/ oldalra!
Üdv: Carsi

Kép 

 Borneói ködfoltos párduc

 

Neofelis Diardi

 

Szumátra és Borneó szigeteken él. 2006ig a ködfoltos párduc egy alfajának tekintették, de a DNS vizsgálatok kimutatták, hogy a genetikai állományuk nagyban különbözik. Így ma már külön faj.

Az erdős vidékeket keresi, de a szigetek uralkodó mocsarakhoz is alkalmazkodott, kedveli a vizet és jó úszó.

 Ránézésre nagyon hasonlít rokonára. Valamivel nagyobb macska, 60-110 cm és 20-25 kg. KépSárgásbarna, homokszínű alapszínű bundáját díszítik a szabálytalan formájú, sötét szélű foltok. Szőrszíne sötétebb a kontinensen élő fajnál. Szürkésbarna árnyalatú mintázatában sok a határozott körvonalú folt és pötty. Hátán dupla csík fut végig.

Főként fán élő állatokra vadászik, ebben rövid, rugalmas lábai, nagy mancsai, éles karmai segítik, az egyensúlyozásban közel 1 méteres farka segíti. Gyakran mászik az ágak alján, lelógva, fejjel lefelé jön le a fáról.

Állományának nagysága ma még nem meghatározott. Élőhelyén olajpálma ültetvényeket alakítanak ki, egyre kisebb életteret biztosítva a borneói ködfoltos párducnak.