Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hell!

ha hozzá szeretnél szólni,  valamelyik bejegyzésemhez. Vagy csak a többi látogatóval szeretnél beszélni, itt megteheted... (:
ha ingább e-mailt szeretnél nekem küldeni, de nem találtad meg a címem: tigrisfekete@gmail.com
 -  ne itt reklámozd oldalad, írj levelet, lehet belinkellek... -

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Feltétlenül nézd meg!

(karibgirl, 2009.12.02 13:30)

www.karib-kalozok.eoldal.hu--->nézd meg

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.11.17 04:34)

http://www.allatkertveszprem.hu/Erkezett%20oldal.htm
A Veszprémi Állatkertben 2006. szeptember 09. óta van szumátrai tigris, az egyetlen példány Magyarországon.
Ha arra járok, meg kell nézzem ezt a ritkaságot!

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.11.16 07:59)

Stein Aurél második, 1908-1909 évi expedíciója is találkozott kaszpi tigrissel, amikor a Selyemút romvárosait kutatta a Tarim medencében. A Takla Makán sivatagot délről északra átszelő Khotan időszakos folyó völgyén Sven Hedin expedíciójának útvonalán haladtak a svéd kutató egyik egykori kísérőjével -aki Stein Aurélnak is megmutatta azt az állandó vízgödröt, aminek Hedin 1895-ben életét köszönhette. Nyolc nap alatt átszelték a sivatagot és éppen a Tarim összefolyásánál haladtak a bozótos ártérben, amikor 1909 áprilisának egyik éjjelén a kutyájuk vadul ugatott, majd reggel meglepetten vették észre a tigrisnyomokat, amelyeket 10 kilométeren keresztül követtek – valószínű, hogy egyik öszvérükre vagy lovukra fájt a foga. A sztori megtalálható Stein Aurél Homokba temetett városok vagy a Romvárosok Ázsia sivatagjaiban című, újra kiadott könyvében, a tárgymutatóban a tigris szót kell megkeresni. Az említett két könyv önmagában is elég érdekes.

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.11.16 07:11)

Hell Carsi,

Egy igencsak érdekes oldal:
http://www.adventure-tigers.com/
google fordítóval nagyjából megérthetők a kínai álláspontot tükröző tartalmak.
A kínaiak hosszasan taglalják, mennyire szent állat a tigris Kelet-Ázsiában, uralkodóházak totemállata, védőszent. Eredetileg Szibériából terjedt el a tigris kultusza Kína felé.
Ázsia szerte az emberi közöségek (falvak) hagyományosan együtt éltek a tigrissel és eltűrték neki, ha esetleg embert vagy jószágokat ölt. Ez igaz is, hoszen ha Emil Brass még 100 éve is tigrisekről írt mindenhol,pedig a kontinens népsűrűsége már az akkori 900 millió fővel sem volt elhanyagolható - ma 4 milliárd ember él Ázsiában...
Érdekességek az oldalról:

Kína töténelme során is ingadozott a tigris populáció az országban - pl. a 18. században Észak Kínában megnőtt a szibériai tigris állománya. A tigris Kínából alakult ki - itt még 1920-ig öt tigris alfaj létezett, ebből csak a Kaszpi tigris halt ki.

Indiába a tigris csak a jégkorszak vége felé, a szubkontinensen fellépő klimatikus optimum (több eső esett)és az ebből következő beerdősülését követően vándorolt be; 14000-15000 éve, Kína felől. Előtte az oroszlán volt a szteyeppés vidékek csúcsragadozója.

Indonézia kihalt (Jávai, Bali) illetve meglevő (Szumátrai) szigeti tigrisei is nagyjából ekkoriban alakultak ki,miután a tengerek szintje megemelkedett a jégsapkák elolvadását követően. Addig a Maláj félsziget és Indonézia nagy szigetei egybefüggő földterületet alkottak.

A kaszpi tigris is nagyjából a jégkor végén vándorolt nyugat felé és ekkor izolálódott az elsivatagosodás és az élőhelyén fellépő klímaváltozások során.

Magyarul a legtöbb tigris alfaj igen fiatal 10.000-15000 év nem mondható hosszúnak - a kutya is tizenötezer éves!

A bengáli tigrisnek létezik egy nagyméretű változata Nepálban és Bhutánban melyet szent állatként tiszteltek Tibetben, de Kína határvidékein már kipusztult.

És végül a kínai tigris farmok vezetői szerint 10 év alatt 1000.000 tigirst tudnának szaporítani - ha hivatalosan is engedélyeznék a tigris kereskedelmet!

***

Az Amoy tigris 6 vad példányból származó állatketi állománya Kínában mintegy 60 példányt tesz ki - ezért vérfrissítésre van szükség hiszen a rokontenyésztés miatt erős a beltenyésztetség. Kutatók javasolják, hogy a Corbett tigrissel történjen meg a bekeresztezés, hiszen a két alfaj eredetileg is keveredett a terméászetben a Vietnámi határvidéken, illetve Yunnan tartományban.

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.11.16 06:43)

Összefoglaló cikk:

Sirathatjuk Sir Kánt - 20 év múlva kihalhatnak a tigrisek

http://www.origo.hu/tudomany/elovilag/20091030-a-tigrisek-helyzete-sirathatjuk-sirkant.html

2010-ben két tigris konferenciát is szerveznek; az elsőt mindjárt jövő januárban Thaiföldön (ahol tigris orvvadászat nélkül 2000 tigris élhetne az ország megmaradt erdeiben) és szeptember 27-én Vlagyivosztokban, Oroszországban.
Ott állítólag egy 1 milliárd USA dolláros kezdeményezést akarnak elindítani, hogy a világ vadonélő tigrisállományát 2020-ig megduplázzák 3000-ről mintegy 6000 példányra.
Kína szándékai viszont eltérnek: ők tigrisfarmokban gondolkodnak és százezres(!!!) létszámot akarnak elérni - a tenyésztéssel és a tigris kereskedelem felfuttatásával akarják a tigrisek állományát megnövelni. Véleményük szerint a vad tigrisek prányi állományai csak csökkennek, míg egy ekkora tenyészállományból simán létrehozható a megfelelő biológiai sokféleség és a tigrisek visszatelepítése.

szia

(Danikka, 2009.09.27 12:18)

hali nagyon tetszik az oldalad és azt kérdezném hogy van-e kedved szerepelni az oldalamon?

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.19 21:18)

http://www.slnecnejazerasenec.sk/?id_menu=14038

GOOGLE FORDÍTÓ: Szlovák ->Magyar :)

Oázisban Szibériai tigris
- Található egy természetvédelmi övezet közelében a szlovák Szenc város, kevesebb, mint 3 km-re fekszik a falu Kostolná a Dunán. Az egyik projekt célja, hogy mentse a tigris ussurijského szlovák projekt neve "Oázis a szibériai tigris." Célunk, hogy mentse legalább egy ussurijského tigris populáció a kihalástól, hogy leszármazottaik járultak hozzá a genetikai nemesítési a globális egyensúly a ritka és védett állatok. Kezdjék építeni a készülék beleesik a Tigris 1999-ben. Védelme alatt Alapítványunk "Petrľalka tigrisek" ebben a létesítményben tartják, egészséges és szép 9 tigrisek tartozó alfajok ussurijského szibériai tigris, amely a nyilvántartásba vett lista a világ veszélyeztetett fajok és kategóriákba sorolják I.zákona CITES. Hét közülük született a mi oázis a jólét, mert mi teremtette őket. Tigrisek vetették alá DNS-vizsgálat és a beültetett mikrochippel elrendelte, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium a mi Szlovák Köztársaság.
Kapcsolat:
Yveta Irąová
Templom a Dunán
Tel.: 421 905 423 846
E-mail: info@tigreoaza.sk

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.19 21:04)

EGYHÁZFAI TIGRISEK I. RÉSZ


http://hu.wikipedia.org/wiki/Egyh%C3%A1zfa

http://www.kiskegyed.hu/hirek/varga-feri-es-balassy-betti-tigrisfarmon-lazitottak-1198.html

http://www.tigre.sk/

http://www.hhrf.org/ujszo/2001/150/melleklet.htm

Mese a kilenc tigrisről
HAMERLIK BARNABÁS

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.19 20:57)

SZIBÉRIAI TIGRISFARM DÉL-SZLOVÁKIÁBAN

http://www.vasarnap.com/clanok.asp?cl=3131871
Az egykor lefojtott község élni akar
Egyházfa és a tigrisek

Egyházfa régi mátyusföldi község. Legrégibb
neve Szentandrásúr, ezen említik az okiratok 1481-ben mint borsai Vizközi Tamás és András birtokát. 1490-ben Szentandrás néven szerepelt. A Vizköziek előtt Szentandrásúri Illyés bírta; az ő birtokát kapták a Vizköziek Mátyás királytól. A századok során egymást váltották itt a tulajdonosok, az Illésházyak, a Saághyak, a Martonfalvayak, míg végül egy évszázada
a Pálffyak birtokába került.

*****
Egyházfa nevéről egyébként sok embernek a tigrisek jutnak eszébe: a falu határában ugyanis huszonkét szibériai tigrist nevel egy pozsonyi vállalkozó. Ennyi tigrist sehol Európában nem találnánk egy helyen – mondja a polgármester, aki sajnálja, hogy (valószínűleg) nem lesz szafaripark az említett területen. A vállalkozónak vannak ilyen tervei, ám a falunak nincs kétmillió koronája, hogy betársuljon a vállalkozásba.
Kövesdi Károly
[2007. 02. 02.]

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.19 20:54)

http://123.hu/123/cikk/214239/
Több tigris él fogságban, mint szabadon
2008. április 18. 15:39
Legalább ötször annyi tigris él fogságban, mint szabadon. Az előbbiek között sok a fajtiszta és ezek az állatok jelenthetik a még vadon is élő fajok fennmaradásának zálogát.

1900 körül több mint 100 ezer tigris élt szabadon világszerte. Most nem lehet több háromezernél, míg az állatkertekben, cirkuszokban és a szupergazdagok magánparkjaiban 15- 20 ezer példány élhet. Dél-kínai tigrist (Panthera tigris amoyensis) például már csak rácsok mögött lehet találni - számolt be egy nemzetközi kutatócsoport a Current Biology című amerikai folyóirat legújabb számában.

Stephen O'Brian, a Minnesota állambeli National Cancer Instiute kutatója és munkatársai 14 országban összesen 105 fogságban tartott tigris génállományát vizsgálták meg egy új módszerrel. Az úgynevezett igazolt alfaji származás (Verified Subspecies Ancestry, VSA) vizsgálat szerint a fajtiszták aránya kimagaslóan magas; 49 példány egyértelműen besorolható az öt tigrisalfaj valamelyikébe, és 56 bizonyult keveréknek.

Olyan példányok is vannak, amelyek génállománya a vadon élő tigrisekénél is gazdagabb és tisztább. Ez vélhetően a sok évtizedes tenyésztői munka eredménye.

Jelenleg nagyjából ezer fogságban tartott tigrist, azaz a teljes állomány alig tíz százalékát tartják számon fajtisztaként, és csak ezeket vonják be a fajkonzerváló programokba. A VSA-alapú elemzés alapján viszont az egész populációban is jóval kedvezőbb lehet a fajtiszta-hibrid arány, így ki lehetne terjeszteni a programokat, és nagyobb eséllyel maradnának fenn a veszélyeztetett fajok - érvelnek a kutatók.

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.19 16:14)

Angol cikkek
http://www.dailymail.co.uk/news/article-441632/The-factory-farm-tigers-turned-wine.html

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=6546127

http://www.newscientist.com/article/mg19225780.146-china-and-its-friends-push-tiger-farm-idea.html

Nem tudom, mennyire segíti a faj fennmaradását, ha bezárják a tigrisfarmokat - ahol jelenleg 4000 tigrist tenyésztenek kereskedelmi haszon céljából, ez nyilvánvaló. A bezárt négyezer tigris helyett ugyanennyi vadon élő állatból - magyarul a teljes megmaradt vadon élő állományól pótolják a tigris termékeket.

Az egyik cikk szerint egy tigrisből húszezer font hasznot húznak, ha mindenét eladják, ez testvérek között is 6 (hat) millió forintot hoz, míg az orvvadász költsége egy puska és a golyó, vagy a csapda és a méreg (sztrichnin) ára.

Tudom eléggé okádék, ahogy szerencsétlen tigriseket tartják, de legalább a milliónyi kínai vevőt nem a vadon élő tigisekből kellene "kiszolgálni". Mert a tigris borok őrlemények stb. iránti keresletet képtelenség megállítani - 100 éve is ugyanúgy keresték mint ma, de időközben jóformán kipusztultak a vadonban.

Vadorzás, tigris kereskedelem.
http://www.youtube.com/watch?v=FrCgdT7-NFI

http://www.youtube.com/watch?v=FG3-rSQH7pA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=HLJQsk08J9Y&feature=fvw

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.19 15:57)

Tigrisfarmok ellen a Világbank
http://www.vadaszmester.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2271:tigrisfarmok-ellen-a-vilagbank&catid=35:napi-sajt&Itemid=92


2009. július 21. kedd, 06:12
A WWF üdvözli a Világbank képviselőjének kijelentését, mely szerint a tigrisfarmokat be kellene tiltani, hiszen a vadon élő tigrisekre gyakorolt hosszú távú hatásuk bizonytalan. A Világbank igazgatója mindezt a CITES országok 58.-ik konferenciáján jelentette ki múlt héten.
A tigriseknek, testrészeiknek, valamint az ezekből készült tárgyaknak kereskedelme nemzetközi tilalom alatt áll. A tilalom azon országokon belüli kereskedelemre is kiterjed, melyekben a tigrisek szabadon élnek. Ezek közé tartozik Kína is, ahol még mindig nagy kereslet van a tigristermékekre. A kínai kormány ugyan kampányt indított, amely leleplezi a hagyományos kínai orvosságként használt tigristestrészekből készült porok, őrlemények, krémek hatását, de az érdeklődés és a gyógykészítményekbe vetett hit nem csappant.
Egyes kínai vállalkozók tigrisfarmokat hoztak létre. Ma körülbelül egy tucat ilyen farm létezik, melyek főként turistalátványosságként biztosítanak bevételt. A farmokon - a tigrisek területigényéhez képest - viszonylag kis területen élnek a tigrisek szabadon vagy ketrecbe zárva, esetleg megláncolva. A tulajdonosok azt állítják, a farm segíti a tigrisfaj megőrzését. Ám valójában tehetős üzletemberekkel együtt nyomást próbálnak gyakorolni a kínai kormányra, és azt szeretnék elérni, hogy a kormány feloldja az országon belüli kereskedelmi korlátozásokat, melyet 1993-ban vezettek be. Amint lobbijuk sikerrel jár, a farmtulajdonosok a védett tigriseket árucikként fogják használni.
A tulajdonosok azzal védekeznek, hogy csak a természetes módon elpusztult tigriseket használnák fel kereskedelmi célokra. E mellett egyes farmtulajdonosok azt állítják, hogy engedélyezett tigriskereskedelem esetén a hozzájuk befolyt összeg egy részét természetvédelmi célokra használnák fel, amivel hozzájárulnak a tigrisfaj megőrzéséhez.
"Ahhoz, hogy a vadon élő tigrisek fennmaradjanak, a farmok bezárása és a tigristestrészekkel való kereskedés beszűntetése rendkívüli fontossággal bír" - mondta Dr. Susan Leberman, a WWF Fajvédelmi Programjának igazgatója. - "Itt az ideje, hogy minden olyan ország, ahol még vadon élő tigrisek élnek, közös erővel lépjen fel a tigrisekkel történő illegális kereskedelem megállítása érdekében."
A gazdasági érveket mérlegelve a WWF szorgalmazza, hogy a CITES továbbra is fenntartsa a tilalmat a tigrisrészekkel történő kereskedelemre vonatkozóan. A WWF e mellett felkéri a nemzetközi közösséget, hogy nyújtsanak technikai és egyéb segítséget az érintett országoknak a tigrisfarmok fokozatos megszűntetésében. Ez az egyetlen biztonságos megoldás a tigrisek jövőjének biztosítására.
A világon egyre kevesebb tigris él vadon, és mindenhol csökken az állományuk. A BBC múlt heti hírei szerint Indiában, a Madhja Prades állam (melyet a tigrisek államának is szoktak hívni) középső részén található Panna Park tigrisrezervátumban a három évvel ezelőtt ott élő 24 tigris közül ma már egy sem található meg. A tigrisek nagy részével orvvadászok végeztek.

Forrás: ForestPress

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.07 19:35)

Hell Carsi,

Elküldöm egy 1911-ben kiadott könyv tigrisre vonatkozó fordítását - a Brehm könyv is erre hivatkozott.
Tanulságos... - leírja az egykori tigris gazdagságot, ma milliós Kelet-Ázsiai városok mellett, mint Hong Kong és Szingapúr 100 éve még ki-be járkált a tigris.

Ismertet rengeteg tigris változatot, amit a prémek ezrei és nem néhány múzeumi maradvány alapján írtak le akkor.

Sajnos a jövő is látszik a sorokban - vadászat, vadászat, vadászat.

Akkor külső jegyek alapján tudtak csak alfajokat leírni - a genetikáról jóformán azt sem tudták mi fán terem, mert akkor még csak a Mendel tiszteletes úr vizsgálta a borsószemeit , viszont volt miből dolgozni, ma meg a genetika+informatika mindent híven kimutat de jóformán nem maradt semmi, amit vizsgálni lehet.


Tamás

P.S. A fordítást több részletben küldtem el.

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.07 19:31)

LINK:

http://www.archive.org/details/ausdemreichederp00brasrich

EMIL BRASS: PRÉMESÁLLATOK TERMÉSZETRAJZA, 1911


TigrisEnnek a kizárólag Ázsiában honos gyönyörű nagymacskának is több élesen elkülöníthető alfaja van. A legrégebben ismert alfaj a Bengáli tigris, Felis tigris bengalensis, amely Indiát lakja a Himalája hegységtől a szubkontinens déli csücskéig, ahol minden üldözés ellenére ma is igen gyakori. Ennek ellenére évekig élhet valaki úgy Indiában anélkül, hogy egyetlen tigrist is látna. A szép sötétvörös bundán a fekete szabálytalan csíkok teljesen beleolvadnak a dzsungel színeibe és a fény-árnyék játékokba miáltal a tigris jóformán láthatatlan marad.

A kifejlett hím erős pofaszakállal rendelkezik, melyet sörénynek is neveznek. Az indiai tigrisek bundája mindig rövidszőrű, alsó prémjük igen ritkás, a szőrzet csak a hasoldalon hosszabb valamivel.A tigrisek kedvenc élettere a hegységek alján húzódó erdős övezet, a „Terai", de a tigrisek az erdős területektől távol is felbukkanhatnak.

Általában kitérnek az ember útjából és inkább a vadéllományt sarcolják, nem pedig a háziállatokat. Ha azonban háziállatokra támad, gyakran megesik, hogy egy harciasabb vízibivaly csúnyán elintézi a tigrist. Ha tigris támad, akkor a pásztor azonnal saját vízibivalyai közé menekül, hogy a csorda megvédje. Azonban egyes, gyakran kiöregedett tigrisek emberevőkké („man-eaters") válnak és kizárólag az embervadászatra dják a fejüket; gyakran utak mentén leselkednek éjszakánként a falvakba is betörnek hogy emberáldozataikat szedjék. Megtörtént, hogy teljes falvakat ki kellett üríteni az ilyen emberevők miatt, amelyek gyakran párosan vadásznak. Az angol kormány magas vérdíjat fizet minden egyes lelőtt tigrisért, melyek száma emiatt erősen lecsökkent. Mindenek ellenére állítólag még ma is évente több ezer ember esik tigrisek áldozatául. A legtöbb falu saját hivatásos vadásszal „shikari“-val rendelkezik, akinek a feladata, hogy a környéket megszabadítsa a ragadozóktól. A vadász tisztsége családon belül öröklődik. Az indiai ősnépek (pre-dravidák) közül, pl. a Gond törzsből különösen jó vadászok kerülnek ki.

A legtöbb tigrist azonban az angol katonatisztek és hivatalnokok lövik, akiknek a tigrisvadászat a legkedveltebb és legtöbbre becsült sportja.
Az indiai hercegek is nagystílű tigrisvadászok, elefántos hajtóvadászatokat rendeznek. Tigrisvadászatokról híres Kutsch Behar- nábob (muzulmán herceg, a Jaypore-i maharadzsa (hindu főúr)és a Hydarabad-i Nizam. Az ilyen vadászatok a vadász számára igen biztonságosak, hiszen az elefánt hátán elhelyezett lovaglófülkében (howdah) ül a magasban, azonban a megmozgatott hatalmas hatalmas apparátus miatt igen drágák. Az angol sportvadászok a tigrist magaslesből vagy gyalogos cserkelés közben lövik, miután kísérőik jelezték, hogy a tigris a közelben van.

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.07 19:31)

A tigris Káli halálistennő, a Thug (karavánokat támadó rablógyilkos) szekta védőszentjének szent állata. A bengáli tigris fogságban magas kort képes megélni – a Berlini Állatkertben már több, mint 20 éve él egy hatalmas királytigris hím. A Kalkuttai Állatkertben is láttam már több, mint 30 éve tartott példányokat. A legnagyobb példányt, melynek hossza az orrától a farka végéig 3,66 m volt, a Jaypur-i maharadzsa kertjében láttam.

Bengáli tigris bundákból nem sok jut el a nemzetközi prémkereskedelembe; az európai sportvadászok a leterített állatok trófeáit természetesen saját maguknak tartják meg, míg a benszülött shikarik által elejtett tigrisek bőreit Kalkutta, Simla, Delhi és egyéb nagyvárosok bazáraiban általában a turisták veszik meg. A pletyka szerint néhány ilyen „piacon lőtt“ bundáról hazatérve azt terjesztette a vevő, hogy azt saját maga ejtette el.

Egy jó minőségű bengáli tigrisbunda kereskedelmi értéke mintegy 100 Márka.A tigris karmaiból különösen Benares városában nagyon szép brossokat és fülbevalókat készítenek.

A Hátsó-Indiában, Burmában, Thaiföldön, Indokínában és a Maláj-Félszigeten élő tigris színe valamennyivel eltér. Alapszíne valamennyivel világosabb és sötét csíkjai keskenyebbek. A szárazföldről, mégpedig a Johore hercegségből a tigrisek még a mai napig is átússzák a keskeny tengerszorost Szingapúr gyönyörű szigetére, hogy az ottani ültetvényeken portyázzanak. Régebben ez nagyon gyakori volt – de még manapság is évente 3-4 tigris felbukkan a szigeten. Legutóbbi ottartozkodásomon alkalmával a Sikh rendőrök egy tigrist lőttek le, amely a Szingapúr elővárosának egyik kínai házába is betört.


Külön alfajt képez a Szigeti tigris, Felis tigris sondaicus, amely Szumátra és Jáva szigetét lakja. A bengáli tigrisnél sokkal kisebb alak, alapszíne egy világos, szürkébe hajló sárga szín. Csíkjai feketék és sokkal keskenyebbek, a csíkok közötti távolság nagyobb. A bundája síma, fényes és rövidszőrű, a farka pedig rövidebb és keskenyebb, mint a bengáli tigrisnél. A Szunda-tigris is nagy károkat okoz de Jáva szigetén igencsak megritkult a nagymértékű üldözés következtében – az emberevő tigrisek is ritkábbak itt, hiszen elegendő vaddisznót talál magának – amely könnyebb zsákmány.

Kelet-Ázsiában a Tigris Felis tigris, kínaiul: Lao Fu vagy Lao Hu, koreaiul Huran, mindenütt megtalálható, azaz Dél-Kínától az Amur folyón túli területekig és Koreai félszigetig; ugyanakkor nem fordul elő Japánban.
Hainan szigetén is állítólag gyakori. Schrenck állítja, hogy Szahalin szigetén is van egy-két példány, de ezt kétségbe vonom.

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.07 19:30)

A tigrisnek több fajtája (rassz) határolható el élesen Kelet-Ázsiában.

i. A déli fajtát a kereskedelemben Amoy tigrisként ismerik; elterjedési területe Kínábana Guangxi, Guangdong, Yunnan, Fujian, Anhui, Jiangxi tartományok és egy-egy példány Zhejiang-ban is előfordul. Méretben és külsejében hasonlít a bengáli tigrishez, de színezetében erősen különbözik tőle. Alapszíne sokkal világosabb és sárgásabb, a csíkjai keskenyebbek, élesebben körvonalazottak és jóval sűrűbbek. Színében a Szunda-tigrisre hasonlít de sokkal nagyobb nála és méretben leginkábba az Indokínai tigrishez (elterjedése: Tonkin, Annam, Cochin-China – ez a három tartomány így együtt a mai Vietnámnak felel meg) áll közel. Általában kitér az ember elől, mégis számos Amoy-tigris válik emberevővé.
Shantu és Amoy környékén a tigrisek sok kínait ragadnak el évről-évre, és a Fuzhou város közelében található, misszionáriusok által kedvelt Kuliang hegyi szanatórium környékén egy tigris tavaly egy asszonyt ragadott el. A Fuzhou várostól ötven kilométerre fekvő falui nemrég kértek segítséget a misszionáiusokon keresztül az európaiaktól a tigrisek ellen, mert azok évente 200-300 embert ragadtak el. Több sportvadász is érkezett Shanghajból, hogy segítsen a tigrisek irtásában.

A Hongkonggal szemben fekvő Kowloon félszigeten is többször felbukkant a tigris anélkül, hogy nagyobb kárt okozott volna. Általában a tigris félénk, kitér az ember elől és megelégedik a vadak, a legelésző háziállatok és a kutyák elejtésével. A harciasan védekező vízibivalyok is biztonságban vannak előle, mert a tigris alapvetően gyáva.
A legtöbb emberevő tigris, az öreg és gyenge példány, amely már képtelen a vadállatok elejtésére és az éhezés kényszere viszi őket rá az emberevésre. Azonban ha egyszer rákapnak az emberevésre és látják, hogy a teremtés koronája milyen könnyű zsákmány, onnantól csakis emberrel táplálkoznak, egészen amíg sorsuk egy csapda alján vagy egy golyó formájában be nem teljesedik.

Az általános tévhit miszerint a tigris az emberhústól rühös lesz, az ok-okozat összetévesztése; valójában leginkább csak öreg vagy legyengült példányok adják a fejüket emberevésre.

2. Az Északi vagy Mandzsu-tigris, a Felis tigris longipilis, nagyban különbözik az előző formáktól és egy különálló alfajt képez. Bundája sokkal hosszabb és tömöttebb, a hátoldalon és a deréktájon kb. 5 cm hosszú, sűrű aljszőrrel, amely a déli tigriseknél hiányzik. A mellkas és a nyak, a szőrzete is sokkal hosszabb, de vékonyabb és lazább. A nyak, mellkas és a has színe fehér, amíg a déli tigrisnél ezek sárgák. A csíkok szélesebbek és hosszabbak. Az egész test sokkal erőssebb és zömökebb, a koponya szélesebb, és az északi tigris példányai átlagosan is sokkal nagyobbak. Láttam néhányat északi tigrisbőrt ahol az orr hegyének és farok távolsága 3,95 m. Az alapszíne változó, mert míg a Mandzsuriai tigris bőre sárgás, a Szibériai és Mongóliai inkább vörhenyesbe hajlik.

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.07 19:29)


1892-ben, amikor először jártam Vlagydivosztokban a tigrisek még a város közvetlen közelében sem voltak ritkák, és érkezésem előtt fogtak be egy hatalmas példányt a helyi sörgyár udvarán felállított csapdával, miután korábban már többször rabolt sertéseket az ottani ólakból. A Langelüttje német cég irodaházában pedig egy a környéken befogott fiatal, szelíd tigris futkározott. Ugyanott bemutattak nekem is egy orosz tigris-vadászt, aki három tigrist lepett meg egy tisztáson és a találkozás során súlyosan megsérült. Winchester ismétlőpuskájával ugyan le tudott teríteni két tigrist, és a harmadikon is halálos sebet ejtett, de az még utolsó erejével csúnyán elintézte. A vadász még hazavonszolta magát a kunyhójába, ahol két nappal később talált rá két társa. Súlyos sérüléseiből mindenk ellenére felépült és a három bőrért kapott 600 rubelt megfelelő kárpótlásnak tekintette.
A kereskedelem Hankow Tigris néven említi a Kweichau, Hunan, Honan, Szecsuán tartományokban és szórványosan Hupeh tartományban elterjed változatot, amely külsejáben átmenetet képez az északi és a déli tigrisformák között, különösen ami a prémje hosszúságát és tömöttségét illeti, de inkább a déli tigrishez áll közelebb. Valószínű, hogy megegyezik a kutatók által újabban leírt Hoang-ho tigrissel.
A Jilin, Shantung, Gansu és valószínűleg Chekiang tartományban egyáltalában nem fordul elő a tigris.

• A koreai tigris külön fajtát képez, melynek a Felis tigris coreensis nevet adom. Lényegesen kisebb méretű és zömökebb, mint az előzőkben ismertetett fajták de bundája majdnem olyan hosszú és tömött, mint a Mandzsúriai tigrisé. Az alapszíne vörös, a csíkok szélesek, és igen rajzosan elkülönülnek. A Koreai tigrisek közül csaknem valamennyi emberevő, bár egyik fő eleségüket képezi a sok kutya. A Koreai-félsziget nyugati partján már ritka de a keleti és északkeleti részein igen gyakori és nagyon szemtelen. A tigrisek télen kijönnek a völgyekből és egészen a falvak és városok belsejébe is behatolnak, hogy ott kutyákat zsákmányoljanak, de még a házakba is betörnek, hogy emberáldozatukat kihurcolják. Az angol Stripling tanúja volt, hogy a faluban ahol éjszakázott, a tigris egy vályogviskó oldalát törte be, hogy onnan egy nőt ragadjon el és áldozatával eltűnt. A Keum Gang San (Gyéménthegyen) tett kirándulás során a Mai Ha Yan kolostor szerzeteseit nagy izgalomban találtam, mert előző éjjel egy szerzetest elragadott a tigris, a szerencsétlen csak rövid időre ment ki a kolostor elé– még a nyomokat is megmutatták nekünk.

A fő tigris járta vidékeken az éjjel is utazni kényszerülő vándorokat a települések által kötelezően biztosított fáklyások kísérik a falvak között.
Bennünket is ilyen fáklyások kísértek, és pompás látvány volt, amikor a karaván feje felett vastag és 4 méteres fáklyák táncoló fénye mellett kiáltották elnyúló hangon: „Pul, Pul" (tűz, fáklya), hogy a következő faluban már készüljön a következő váltás, hogy az erdei visszhang felébrébressze az őrséget. Annak ellenére, hogy felkészültünk a tigrisek esetleges támadására, nem került sor, viszont sok friss tigrisnyomot láttunk.

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.07 19:29)

Gensan-ban egy pár éve a tigris még a vámszedő házának udvarába is belopakodott és a nyomokból kiderült, hogy a Oisen, a vámtiszt földszinti szolgálati lakásának nyitott ablakai alatt tanyázott egész hosszasan, de végül úgy döntött, hogy az illető túl sovány vacsora lenne neki vagy túlságosan óvatos volt és ezért megelégedett azzal, hogy a vámos kutyáját vigye el az udvarból. Koreában állítólag van egy különleges tigrisvadász céh, akiket halálmegvető bátorságukról és biztos céllövő készségükről híresek és az ország feltárásában jelentős szerepet játszanak. Figyelembe véve a koreaiak gyávaságát és primitív mordályaikat valószínűbb, hogy a koreaiak által lőtt valamennyi tigrist gödrök alján ejtik el ahol előzőleg csapdába ejtették.

A Koreai nemesség, a „Yenban" körében úgy tartja a szokás, hogy a vendég részére fenntartott díszfotelre tigrisbundát kell teríteni, de mivel a koreai uraslkodó osztály általában szegény, ezért szívesen veszik, ha a tigrisbundát ajándékba kapják.

A tigris a kínai kereskedelemben fontos szereet játszik, mnden testrésézt felhasználják. A tigrisbunda, amennyiben nem kerül exportra, a mandarinok syívesen látott ajándéktárgya. A tigriskarmok amuletként közkedveltek (ezért vigyázni kell, ha tigrisbundát vesz az ember, nehogy ellopják róla a karmokat). A tigris szívéről azt tartják, hogy növeli a bátorságot és az erőt, és ezért megeszik, a csontjai pedig a kínai gyógyászat (Pharmacopoea sinaica) alapvető kellékei.

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2009.09.07 19:25)

Hell Carsi,

Az északi tigris bundája az Európai kereskedelemben mérettől és szépségtől függően mintegy 200-800 márkáért cserél gazdát, az Amoy-Tigrisek ára 50 - 100 Márka és a Hankoon-Tigris bundája 100-300 márkát ér. A koreai tigris nagyon szép, de kisebb bundájáért általában 150 - 300 márkát kérnek.
A tigris húsa, karmai és csontjaiért 25 - 100 Taelt fizetnek (1 Tael )kb. 3 Márka. A tigris szerencsés elejtője zsákmányáért a kínai viszonyok között kisebbfajta vagyont kap. Az exportált tigrisbőrök száma az elmúlt években drasztikusan lecsökkent, jelenleg évente már csak 200 északi tigris bunda, 300 déli Kínai tigris bunda, valamint 50 - 100 szibériai tigrisbunda és 30 -40 koreai bunda kerül forgalomba. Az északi és a koreai tigris élő példányai csak nemrég jutnak el európai állatkertekbe – ahol értékes ritkaságnak számítanak.

A jávai babona szerint az emberevő tigrisek valójában emberek, akik vérfarkas szerű módon éjjelente képesek tigrisekké változni és így pusztítják az embereket. A tigrist a szumátrai és jávai bennszülöttek gödrökben csapdázzák. Az európai ültetvényesek azonban sikerrel alkalmazzák az acél csapdákat, a legjobbakat Németországból importálják.

A Szunda-tigris bunbdájából is csak néhány jut a prémkereskedelembe. Borneó és Ceylon szigetén nem fordul elő a tigris. A Jávai Solo és Djokjokarta hercegségekben az udvari mulatságon jávai tigrist és vízibivalyt használtak állatviadalokra, vagy a tigrist lándzsások sorfala ellen engedték, lándzsaerdő akadályozta meg, hogy kitörjön - a menekülő állatot felnyársalták.

A Felis tigris virgata alfaj elterjedési területe esik a legközelebb Európához; a Kaukázus keleti lejtőitől a Kaszpi-tenger partján keresztül a Transzkaszpi vidéken át, Turkesztánban és Kelet-Iránban található. Turkesztánban Julbars (Radde nyomán), vagy Jollbars (Sven Hedin nyomán) néven nevezik a tigrist. A Szir-Darja, és a Tarim folyók nádasaiban gyakori, de nemigen vadászik emberre, hiszen a vaddisznókondák elég táplálékot biztosítanak számukra. Ez a Transz-kaszpi tigris forma igen nagytermetű, alapszíne vöröses, sötét csíkjai szélesek és enyhén elmosódottak, prémjük közepesen hosszú. Évente többszáz prémjük kerül Nyizsnij-Novgorod piacára, darabonként 200-300 Márka áron kelnek el, de néhány példányért még ennél is többet fizetnek. Északon az Altáj-Tigris Felis tigris altaicus elterjedési területébe megy át, ez egy jóval kisebb és zömökebb forma, melynek hosszú tömött a bundája, és vörösesbarna az alapszíne.

Carsi

(Feketetigris, 2009.08.27 14:45)

Hell!

ennyi volt, letelt a nyár...
nehezen akart elkészülni, de megvan! :)
mostmár olvashattok a Hópárducról, Ködfoltos párducról (Borneoi ködfoltos párducról) -Nagymacskafélék- a Pumáról, Ocelotról -Valódi macskák-
képek is kerültek fel róluk, és néhány a már fent lévő rokonról...
új linkeket is tettem fel, ezek közül első a Tamás által küldöttek összeszedve
azt hiszem ennyi...
vasárnap visszaköltözök Győrbe, nem tudom mennyi időm lesz, de ha nem is látszik érdemi válzotás, igyekszem még adatokat gyűjtögetni...


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Következő »