Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hell!

ha hozzá szeretnél szólni,  valamelyik bejegyzésemhez. Vagy csak a többi látogatóval szeretnél beszélni, itt megteheted... (:
ha ingább e-mailt szeretnél nekem küldeni, de nem találtad meg a címem: tigrisfekete@gmail.com
 -  ne itt reklámozd oldalad, írj levelet, lehet belinkellek... -

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.06.02 08:21)


Kaszpi tigris:
http://www.rugidea.com/images/Lion_Rug_Picture.jpg

http://www.iranica.com/uploads/files/lionrugs_fig_1.jpg
http://baluch-rugs.com/images/Asiatic_Cheetahs_in_Iran.jpg

Ezek az oroszlános perzsaszőnyeg ábrázolások inkább "aranyosak" :
http://www.iranica.com/uploads/files/lionrugs_fig_3.jpg
http://www.spongobongo.com/V99200014p.jpg
http://www.orientalcarpets.com.au/RugPagesinGallery/IMG_0164.jpg
http://www.rugreview.com/122a1.htm

Perzsiai oroszlán:

Az egyik utolsó iráni oroszlánt egy Zelolsoltan nevű vadász lőtte aki 1919 előtt, aki Naseredin Shah fia volt. Iránban az utolsó oroszlánt két merikai vasútépítő mérnök látta Dezful városa mellett, 1942-ben. Heaney 1943, Harrington 1977: 72).
Az oroszlán Perzsia zászlajának és szimbolikájának állandó tagja volt, perzsa reliefek, műtárgyak és pecsétek sokaságán látható már 5000 éve. Sok minitúra van oroszlánvadász jelenettel is - vagy egyedül, vagy kisebb sereggel öldösték az oroszlánt. Az iráni nomád törzsek királyai még a 19. században is vaászták az oroszlánt. Perzsiában (Iránban) utoljára a Dasht-e Arzhan völgyben élt oroszlán (ez egy termékey völgy Shiraz (ókori Persepolis) városától 57 kilométerre nyugatra. Másik élőhelyeik a " Kam-Firuze" és a "Gourab" vidékek voltak Hamedan várostól délre az 1800-as évek végéig. Az oroszlán a Zagros-hegység tölgyerdeiben és a Kúsföld folyópartjain élt.

CIKK:
http://snarla.wordpress.com/2007/08/31/arabian-lions/
Az egyik kommentelő szerint az arab oroszlán állítólag a Szaúd-Arábiai Al-Ihsa'a oázisban élt a legtovább; az 1930-as évekig. Az ázsiai oroszlánnak az arábiai oroszlán volt a harmadik változata a perzsa mellett - az indiai oroszlán még megmaradt.
ABBC cikke szerint a dzsipek és a modern lőfegyverek pecsételték meg a szíriai onager, arab oroszlán, arábiai strucc és az ázsiai gepárd sorsát az Arab félszigeten.

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.06.02 08:04)

"Iráni csita" - azaz ázsiai gepárd.
Ezek annyira ritkák, hogy egyetlen pár eltávolítása is végzetes lenne az iráni állományra. Fura, hogy mennyire hegyes élőhelyen tanyáznak - lehet hogy ide vonult vissza az iráni gepárd. Ha a fotókat megnézitek, feltűnik, mennyire tömött az iráni gepárdok bundája, abszolút eltérnek a természetfilmekből megszokott afrikai gepárdtól, és főleg a hasonlóan rendkívül ritka szaharai gepárdtól - sivatagi változat.

CIKK:
http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1027666/U-S-Iranian-officials-aside-difference-save-worlds-rarest-big-cats.html#ixzz0pVgWi5Xv

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.06.02 07:59)

http://www.mr1-kossuth.hu/gyengenlatoknak/hirek/tudomany-100411/leopardert-tigrist-kap-iran.html
Szibériai tigrisekért perzsa leopárdok
FH - 2010. 04. 24. 16:00:00
________________________________________

Oroszország két vad szibériai tigrist szállított repülőgépen Iránba, ahonnan ugyanazzal a géppel két perzsa leopárdot küldenek hamarosan Oroszországba. A cseréről korábban, ez év elején állapodtak meg, amikor Teheránban járt az orosz természeti kincsek minisztériumának vezetője.
A teheráni hatóságok utódnemzési programot kezdenek a szibériai tigrisekkel, hogy reményeik szerint ismét meghonosítsák az állatfajt Iránban, ahol évtizedek óta kihaltak. A szibériai tigrisek iráni fajtáját kaszpi tigrisnek nevezték és azonos fajnak tekintik őket.

- A faj szaporítása érdekében hoztuk be Oroszországból Iránba a két szibériai tigrist, ráadásul a nőstény vemhesen érkezik, és várhatóan hónapokon belül kölyköt szül - mondta az iráni környezetvédelmi hatóságok vezetője, Mohammad Javad Mohammadizadeh. Elmondása szerint a tigriseket egyelőre a teheráni Eram nevű állatkertbe szállítják, ahol csaknem egy hónapon át megfigyelik őket. Ezután az állatokat az ország északi részén található Mazandaran tartományba telepítik át egy természetes élőhelyre. - A tigrisek iráni élőhelyét 5 éven át tartják majd szemmel orosz zoológusok, csakúgy, ahogyan iráni szakemberek segítenek majd az Oroszországba küldendő leopárdoknál is - tette hozzá Mohammad Javad Mohammadizadeh.A kaszpi tigrist 50 évvel korábban meg lehetett találni Iránban, Irakban, Afganisztánban, Törökországban, Mongóliában, Kazahsztánban, Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban és Üzbegisztánban is. De 1970-re már kipusztult.

A perzsa leopárdok a múlt század elején haltak ki az oroszországi Kaukázusból. A faj egyedeinek újraszaporítására az orosz kormányfő, Vlagyimir Putyin indított programot. Az Oroszországba érkező két iráni perzsa leopárd várhatóan a Fekete-tenger partján található Szocsi környékére kerül majd.


http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=38538

Carsi

(Feketetigris, 2010.05.16 15:49)

Hell!

húú de rég nem jártam erre :S

hát szépen beindult a tigris mizéria, kivácsi vagyok mi sül majd ki belőle...

ismét itt a nyá - jó kis felhőszakadásaival, no meg a kedves vizsgaidőszakkal:P
de ha minden stimmel a hónap végétől ismét itt vagyok

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.04.24 21:34)

Hell,

Események felpörögtek a Kaszpi tigris feltámasztós fronton:

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=124193&sectionid=3510208

http://english.ruvr.ru/2010/04/23/6844913.html


MRS/HGL
A Tigris visszatér Iránba
2010 23 április, péntek 23:00:13 GMT


Irán egy iráni-orosz projekt keretében két szibériai tigrist kapott Oroszországból, hogy a tigris populációt helyreállítsák az országban.

Iránban egykor honos volt a ma már kihalt Kaszpi tigris, melyet Mazandaran tigrisnek is hívtak.

A két tigrist, egy hímet és egy vemhes nőstényt a teheráni Eram állatkert tisztviselői pénteken vették át, számolt be a Farsi hírügynökség.

A 2010 február 20-án a Oroszország természeti erőforrások és ökológiai minisztere által aláírt és Vladimir Putin miniszterelnök által támogatott megállapodás értelmében Irán a tigrisekért cserébe két perzsa leopárdot küld majd Oroszországnak, mondta Mohammad Jawad Mohammadizadeh, az iráni Környezetvédelmért felelős alelnök pénteken.

A két tigrist Észak-Irán Mazandaran tartományban, Miankaleh város közelében fogják szabadon engedni, ismertette Mohammadizadeh, aki egyben az Iráni Környezetvédelmi Minisztériumot is vezeti.

Mohammadzadeh kifejtette továbbá, hogy pont a kijelölt természetvédelmi területen figyelték meg több mint 40 évvel ezelőtt az utolsó Mazandaran-tigriseket és kijelentette, hogy a térség ökológiai és táplálkozási feltételei kedvező körülményeket biztosítanak majd a betelepített tigriseknek, melyeket szigorú védelem és megfigyelés alá von majd egy iráni-orosz zoológus csapat.

Egyben kifejezte reményét, hogy a tigrisállomány végül eléri az 50-60 példányt.

A legújabb genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy a szibériai tigris, vagy más néven Amur tigris, kapcsolatban áll, és gyakorlatilag megegyezik a már kihalt Kaszpi tigris alfajjal.

A felfedezés a Maryland-i Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) Genomikai Sokszínűségi Laboratóriumának érdeme. Az Oxfordi egyetem kutatói Eurázsia múzeumaiból gyűjtöttek 20 Kaszpi tigris szövetmintát, amelynek az intézetben öt mitokondriális gént elemeztek.

Megállapítást nyert, hogy a Kaszpi tigris mitokondriális DNS állománya csak egy a csak egy betűvel tér el a szibériai tigristől, míg mindkét alfaj könnyen megkülönböztethető más tigris alfajok DNS állományától, ami azt jelenti, hogy a Kaszpi- és a szibériai alfaj valójában egy és ugyanaz.

Irán tervezi, hogy tárgyalásokat folytat Indonéziával és Malajziával, valamint több afrikai országgal, annak érdekében, hogy megszervezze oroszlánok importját Iránba, bár az európai állatkertekben élő oroszlánok közelebb állnak a kihalt perzsa oroszlánhoz, így azokat kellene előnyben részesíteni.

MRS / HGL

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.04.23 07:36)

Hali,

Íme egy pár link a Bali tigrisről. Kitömött példány.

http://iceagetiger.com/


Látható, hogy a jégkorzsak idején a Szunda szubkontinens (Indonézia szigetei + Maláj félsziget) egybefükkő terület volt. Így a szigeti tigrisek egymáshoz nagyon hasonlítanak, akárcsak a kaszpi (P.t. virgata) és a szibériai (P.t. Altaica)

A szigeti tigrisek kihalt (bali és jávai) és élő (szumátrai) alfajait is átnézték 48 múzeumi példány alapján DNS vizsgálattal. Íme:

http://iceagetiger.com/tiger.pdf
_ Eszerint csak a szumátrai és a jávai különbözöik.

Egy újabb kép jávai tigrisről. Ezt is lelőtték. 1941 májusában Jáván. Így halt ki. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Een_groep_mannen_en_kinderen_poseert_bij_een_pas_geschoten_tijger_te_Malingping_in_Bantam_West-Java_TMnr_10006636.jpgE

Képek: http://www.forevertigers.com/bengaltigerchest.jpg

Oldal:
http://www.forevertigers.com/index.htm

Vietnámi cikk tigris védelemről. Ha valaki nem ért angolul akkor a linket be kell tenni a google fordítóba.
Tiger Conservation in Viet Nam


http://coombs.anu.edu.au/~vern/ong-cop/tiger.html

http://www.imonline.nl/get_page.php?username=nadiineexx&page=2

http://www.smithtaxidermy.net/100_2970TigerMasterDivisionPC2Pl_TT.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_nq7SZCEhQ5s/RpoQZx1yWII/AAAAAAAAAV8/91WGyj9NwQE/s400/WCSIndonesiaBBSNPTiger.jpg

http://horasmadina.blogspot.com/2007_07_01_archive.

P.t. Szumátrai tigris fotó 2007:
http://3.bp.blogspot.com/_nq7SZCEhQ5s/RpoOAB1yWHI/AAAAAAAAAV0/ebEiBLrAcKA/s1600-h/57276481_1ab209de59.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_nq7SZCEhQ5s/RpoQZx1yWII/AAAAAAAAAV8/91WGyj9NwQE/s400/WCSIndonesiaBBSNPTiger.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3644/3355126330_3bb0886a42_o.jpg

http://funwebtest.epfl.ch/site2005/jesoares/images/1-picture3.jpg

Üdv mindenkinek.

......

(Nóry, 2010.04.13 16:59)

Szia!
Nagyra becsülöm azt a 2 évet amit e csodás (sajnos) kihalóban lévő fajról kutattál! Te aztán szereted ezeket az állatokat!Ha tudsz nézz be: www.lovaslovak.eoldal.hu vagy www.teveteve.eoldal.hu és ha győzöd, és szereted a Harry Pottert: www.hermharryron.eoldal.hu!
A lovas oldalon hirdetem az oldalad. Ugye nem baj?

Szia! Minden jót Neked az oldaladnak és ezeknek a csodás tigriseknek!

Carsi

(Feketetigris, 2010.03.24 17:21)

Hell!

Újabb 2 állatkert macskalistájával bővült az -Állatkertek- menü, hozzá kapcsolatos képek is kerültek fel az oldalra
Jó böngészést!

Köszönjük Tamásnak az újabb linkáradatot, érdemes végignézni őket, megéri :)

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.03.16 22:57)

Heti Világgazdaság
http://hvg.hu/Tudomany/20091125_putyin_sziberiai_tigris_amur

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.03.09 04:53)

Omnes viae Romam duucunt - minden út Rómába vezet

Tigrisek Római mozaikokon:

http://comps.fotosearch.com/comp/IST/IST503/roman-mosaic-deoicting_~1156627.jpg

http://media-2.web.britannica.com/eb-media/77/7977-050-8D20F245.jpg

http://www.theoi.com/image/Z12.20Dionysos.jpg

Villa del Casale, Piazza Armerina, Szicília:
http://www.thejoyofshards.co.uk/visits/sicily/romana/hunt2.shtml

http://cache2.mediastorehouse.com.s3.amazonaws.com/preview_1226101_1_500x500_0_0__2_ffffff_e9c86fc3b379cc42c883027a6df674f9.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2155/2043220371_e774b87c81.jpg?v=0

http://farm4.static.flickr.com/3613/3621904917_78cdb5af4b.jpg

http://www.chauffeurs-italy.com/uploads/images/Image/Villa%20Romana%20del%20Tellaro%20-%20Particolare%20di%20un%20Mosaico.jpg

http://thumbs.dreamstime.com/thumbimg_451/125766091031duTi.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Tiger_calf_Musei_Capitolini_MC1222.jpg

http://farm1.static.flickr.com/170/458974870_aafc35360a.jpg?v=0

http://ancientcoinsforeducation.org/gallery2/d/3109-2/PANleadsTigerBiga_Bacchus.jpg


http://www.vroma.org/images/mcmanus_images/paula_chabot/arena/pcarena.38.jpg

http://images.easyart.com/i/prints/rw/en_easyart/lg/2/1/A-Tiger-Attacking-An-Arabian-Stallion-Charles-Towne-217378.jpg

http://www.turkeyvision.com/turkeyinformation-en/images/mosaic7.jpg

http://adiamondinsunlight.files.wordpress.com/2008/04/p1030107.jpg

Indiai nő
http://mmtaylor.net/Holiday2005/images/12.17IndianWoman.jpg

nézzétek meg tök tuti

(b.viki, 2010.03.08 07:56)

www.allatbv.eoldal.hu
www.horsefriends.eoldal.hu
www.finomhami.eoldal.hu
www.livikutya.eoldal.hu
bocsi hogy ide írom csak sietek
(AUSZTRÁLIÁBÓL)
LÉCCI NÉZZÉTEK MEG TÉNYLEGrom JÓ!!!!!!!!!!
mégegyszer bocsi hogy ide

Carsi

(Feketetigris, 2010.02.26 22:01)

Hell Tamás!

köszi szépen az infőkat! elég érdekesek
még a szőnyegek mintája is egyértelműen felismerhetőek :)

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.02.18 09:51)

Hell,

Egy cikk, ahol megemlítik, hogy a Kaszpi-tigris a Kaukázus előterében, és a Délorosz sztyeppéken élt és a középkorban akár Ukrajnáig is elkóborolhatott:

http://www.irani.at/html/persien/persien_Persische_Tiger.php

Honnan vették ezt az információt? II. Vladimir Monomakhosz, kijevi nagyfejedelem, Gyermekeim okulására c. művében (1125-ben írta)leírja Csernyigov/Ukrajna környékét és vadászkalandjait.

Lásd: http://houseostrov.org/a+r/peotr/ostrovwild.html

„a dühös fenevad combomig szökken, a ló lerogy alattam”.

Mivel a szerző név szerint is felsorolja a Kelet-Európában megszokott ragadozókat, medvéket, farkasokat, ebből következik, hogy a fejedelem számára ismeretlen (kóbor) nagyragadozó lehetett, amely egyetlen ugrással lovastul földre vitte. Íme a híres videó, amikor a hasonló méretű bengáli anyatigris egyetlen ugrással és ütéssel súlyosan megsebesíti az elefánt hátán ülő mahutot: http://www.youtube.com/watch?v=5nfl78DihLY&feature=related Ezt elnézve a fejedelem még elég mázlistának is mondható. Valószínű, hogy a támadó egy kaszpi tigris lehetett amely zsákmány után vándorolva vetődött arrafelé, hogy a költeményben felsorolt őstulkokat, bölényeket, a tarpán vadlovakat, szarvasokat, őzeket, vaddisznókat eszegesse.

A szibériai tigrisek is sokat mászkálnak, csak az kevésbé feltűnő az Amur-Usszuri vidék érintetlen erdőrengetegeiben, mint a nyílt füves pusztákon.

Régi mongóliai szőnyegek tigrissel:
http://www.jozan.net/billeder/Mongoliet/TigerRug_Mongolia19ct_ZeeStone.jpg
http://asiagalleries.com/products/AR011-1.JPG

Tibeti tigrises szőnyegek:
http://www.khandro.net/images/tiger2_rug.jpg
http://images.artelino.com/images/articles/tibetan-tiger-rugs3.jpg

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.02.10 19:28)

Még kettő...

http://www.hirado.hu/Hirek/2010/01/28/10/A_Vilagbank_szeretne_bezaratni_a_tigrisfarmokat.aspx

2010. január 28. 10:53

http://www.hirado.hu/Hirek/2010/01/26/10/Csuggeszto_az_indokinai_tigrisek_helyzete.aspx

2010. január 26. 11:00

Egyelőre ennyi.keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.02.10 19:24)

http://hir3.hu/index.php?hir=magazin&hirid=34868&kat=7

Alig 3200 tigris maradt a világonhttp://www.hirado.hu/Hirek/2010/02/02/09/Tizenharom_orszag_egyezett_meg_a_tigrisek_vedelmerol.aspx

Cíkk címét lásd az URL címből:)

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.02.10 19:04)

Hell,

Fém Tigris éve. 2010 Február 14.
Első Ázsiai Minszteri szintű nemzetközi tigrisvédelmi konferencia.
Thaiföldön szervezték.
A konferencia honlapja:
http://www.amc-tiger.com/

Tigris védelmi akciótervek:
http://www.dnp.go.th/AMCTiger/1stAMC.html

Tigris konferenciát beharangozó cikkek:

http://english.ruvr.ru/2010/01/29/3987913.html
http://english.ruvr.ru/2010/01/27/3924750.html

Carsi

(Feketetigris, 2010.02.05 15:17)

Hell Tamás!

köszönöm a cikket :)
érdekes és jó ötlet visszatelapíten ia tigriseket, illetve a vérfrissítés is. Ez csak hasznára válhat a szabad macskáknak.
nem tudom mi lehet, de nem tudok a freemailra küldeni a gmailról...

Carsi

keri-tamas@freemail.hu

(Tamás, 2010.02.04 03:38)

Hell Carsi,

Na itt a tigrisfeltámasztós cikk magyar változata. Ebből az derül ki, hogy

1.)
Irán csak tigriseket kér Oroszországtól (ezek szerint Iránban eddig nem volt saját tigris az álltkertekben???
2.)
valaki keveri a gepárdot és a leopárdot... :P

Mindenesetre tanulságos, hogyan ferdül el egy-egy hír. Remélem azért tényleg lesz valami belőle.

Szerintem az se lenne baj, ha az indiai Gir erdő oroszlánjait is visszatelepítenék Iránba (oroszlánt 1942-ben láttak /lőttek utoljára, Shiraz mellett dél-Iránban), Szíriába (Aleppo mellett még 1890 körül élt oroszlán)Törökország Iraki határvidékére, és ha egyszer Irakban is valaha véget ér a háború akkor oda is (ott 1920-ig élt oroszlán). Egy egy kecske és birkanyáj fenntartása (ezzel etetnék az oroszlánokat)egy zárt rezervátumban szerintem kiférne ezeknek az országoknak a költségvetéséből, ha esetleg már nincs elég gazella a helyben.


CIKK
http://www.hirado.hu/Hirek/2009/12/26/19/Iran_leopardokat_kinal_tigrisekert_Oroszorszagnak.aspx

Irán leopárdokat kínál tigrisekért Oroszországnak
2009. december 26. 19:21

Iránban a Kaszpi-tenger partvidékén valaha őshonos volt a kaszpi tigris, a múlt évszázadban azonban teljesen kihalt Az iráni Környezetvédő Szervezet megvizsgálta azt az orosz kérést, hogy leopárdokat szállítson az Észak-Kaukázusba a populáció helyreállítására. A MEHR hírügynökség szerdai jelentése szerint az iráni fél kész teljesíteni a kérést, cserébe viszont néhány tigrist kér, amelyeket Mázenderán tartományban engednének szabadon.

mti

Carsi

(Feketetigris, 2010.02.03 18:34)

Hell Csuti!
köszi szépen, mindig is igyekeztem oylan képeket feltennni amikben biztos vagyok hogy a megjelőlt állat szerepel. Ha meg nem vagyok biztos magamban, azt jelzem.
Megnéztem a holnapod. Sok sikert hozzá, szép témát találtál, érdemes fokglalkozni vele. Idővel többször vissza nézek :)

judith.gabie13@gmail.com

(csuti, 2010.02.03 17:03)

Szia Carsi!

Nagyon tetszik a honlapod, és NAGYON KELLEMESEN csalódva vettem észre, hogy tényleg érdekelnek téged a nagymacskák, és nem csak "divatból" kedveled őket. Az első dolgom az volt hogy megnézzem a képeidet a jaguárokról és a párducokról, és látom nincsenek összekeverve, nem úgy mint általában...

Nekem is van egy web-lapom, de még sehol sem tartok vele... ha gondolod nézd meg: www.onca.eoldal.hu

Még egyszer nagyon gratulálok a honlapodhoz! És nagyon örülök, hogy vannak még ilyen "fanatikus" emberek mint mi!

Üdv: Csuti


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Következő »