Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Békafarm (Vida Gábor: Helyünk a bioszférában)

2009.01.22

Békafarm

 

Egy hatalmas kondér, esővízzel töltve áll agy táborhelyen az ottfelejtett palackos gáztűzhelyen. Néhány béka észrevesz a szúnyoglárváktól hemzsegő kitűnő élőhelyet, s beköltözik a kondérba. A kivételes képességű kétéltűek a szúnyogok iparszerű tenyésztésével prosperáló gazdaságot, növekvő békapopulációt teremtenek. Egy különösen értelmes, Prométeusz nevű béka felfedezni, hogy a gáztűzhelyen ott a gyufa, s a gázcsapot kinyitva meggyújtja a lángot.

A langyosodó vízben minden sokkal nagyszerűbb. Több szúnyog, több béka, gyorsabb növekedés. Az egyik aggódó béka számításokat végez a szúnyogok és a békák várható szaporodásával kapcsolatban. Kedvezőtlen jóslatai nem következnek be. Némelyik zöldebb béka mégis nyugtalankodik, de a többiek rendre utasítják a renitenskedőt.

A víz azonban mintha már kedvezőtlenül meleg lenne. A szúnyogok se szaporodnak eléggé. A békák pedig már teljesen kitöltik a kedvező vízfelszínt. Némelyiknek már csak a felszín alatti második sorban marad helye, s fulladással, éhezéssel küszködik.

A növekvő elégedetlenség hatására a békák tanácsa kiterjedt kutatás megszervezését határozza el. Igényes tudományos alapossággal mérik a kondér fenekének hővezetését. Egyes tudós békák felhívják a figyelmet a melegedő vízből kiváló vízkő szigetelő hatására, ami a melegedés várható csökkenését eredményezni. Egy másik kutatócsoport a víz turbulens mozgását elemzi, kiemelve annak bizonytalan, megjósolhatatlan hőmozgásait. Egy harmadik csoport a vízfelszínen úszó békatanács tagjait nyugtatja meg, hogy az alattuk második, sőt harmadik rétegben nyomorgó békák izolátorként mérséklik a hővezetést, míg a felszín a párolgáshő elvonása miatt is hűvösebb. Egy genetikus békákból szervezett kiváló kutatócsoport hő-sokk géneket izolál és sikeres hőtűrésre manipulált organizmusokat ígér szúnyogból-békából egyaránt. (…)

Egyéb csoportok bíznak a feltámadó szél hűtésében, vagy a tűzhely gázpalackjának várható kimerülésében, de mivel a víz tovább melegszik, végül fontolóra veszik a gázcsap takarékra állításának lehetőségét is. A legerősebb csoportosulás elnök-főbékája a legfelsőbb és legkedvezőbb felszíni rétegből a javaslatot megvétózza, s a tudós békákat további monitorásza, modellezésre, másféle megoldások keresésére szólítja fel.

A történet vége ugyanaz, mint az egyszerű békatanmeséé. Megfőttek.

 

Vida Gábor – Helyünk a bioszférában