Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szibériai tigris

2008.07.24

altaica 

Szibéria Tigris

Panthera Tigris Altaica

 

    

 

 A szibériai tigris nagy valószínűséggel a Selyemút mentén vándorolva vált el a kaszpi tigristől. Mutatta ki a két faj mitokondriális DNS-ének vizsgálata.

Amur lényegesen nagyobb termetű és sokkal világosabb színű, mint a bengáli rokona.

 

Ez a tigris faj Oroszország távol-keleti részén az Amur és az Uszuri folyó vidékének, valamint Észak- Kínának erdőségeiben él. Ezen a vidéken az alacsonyabb dombokat is évente 4-5 hónapig hó borítja. Télen a hőmérséklet -20°C alatt van, de nem ritkán -40°C alá megy. Az amur tigris hatalmas területen él, amely akár 300km2 kiterjedésű is lehet. Ha egy adott területen állandó táplálékforrást talál, néha évekig is ott marad. Ha kevés a zsákmány előfordul, hogy a jószágokat vagy a kutyákat is megtámadja.

A szibériai tigris téli bundája, a melegebb éghajlaton élő inkább vöröses bundával szemben halványabb sárga, több fehér is van benne. Így jól beleolvad a hófödte fenyves tájba. Mivel el kell viselnie a -45°c –os hőmérsékletet is, szőre hosszabb és vastagabb, mint más társaié. Ez az egyetlen tigris-alfaj, amelynek hasát és horpaszát kb.5 cm hőszigetelő zsírréteg fedi. Ez védi őt a jeges szél és a redkívül alacsony hőmérséklet ellen; egyszersmind energiatárolásra is szolgál. Fülei a hideg éghajlathoz alkalmazkodva nagyon rövidek.

A szibériai tigris hímje 1,7- 4 m hosszú, a nőstény kisebb. Vállmagasságuk 105-110 cm. Testtömege elérheti a 250- 280 kg-ot, legalább 100 kg–mal nehezebb bengáli rokonainál. A természetben 15-25 évig élnek. Az ivarérettséget 3-5 éves korukban érik el, a párzási időszak az egész évre kiterjed, de főleg novembertől áprilisig jellemző. Az utódok száma általában 3-4 kölyök.

Főbb tápláléka a gím-, szik-, Dybowsi-, pézsma-, jávorszarvas, vadkecske, hosszúfarkú gorál, de akár a medvét, farkast és a hiúzt is elejti. Kedvenc tápláléka a vaddisznó, pedig annak egyedei 350 kg-ot is nyomhatnak, agyarrá nőtt fogaikkal, pedig mély sebeket ejthetnek; többször láttak szarvast elejtő vaddisznókat. Ha északon télen kevés a táplálék, még az egereket, békákat sőt a rovarokat se veti meg. Lazac vonulásának idején a tigris lazacot is eszik. Nagyobb madarakat (pl.: páva), hüllőket is elkap. Vadászmódszere a többi tigriséhez hasonló.

Ezt a tigrist mindenek előtt élőhelyének rohamos szűkülése fenyegeti. Jelenleg feltehetően kb. 300 példány él vadon. Lényegesen több szibériai tigris él ma fogságban, mint szabadon.élőhely